Načítavam...

K začiatku výstavby Multifunkčnej športovej haly sme čoraz bližšie

Aktuality
Zdieľať:
K začiatku výstavby Multifunkčnej  športovej haly sme čoraz bližšie

K začiatku výstavby Multifunkčnej športovej haly sme čoraz bližšie

Po tom, čo mesto v septembri 2019 od Lesov SR odkúpilo pozemky pod parkoviskom Mičinská, kde kedysi stála dočasná autobusová stanica, pokračujeme v zámere vybudovať Multifunkčnú športovú halu ďalej. K rozpracovanej štúdii moderného športoviska sa mohli odborné útvary mesta a banskobystrickí poslanci vyjadriť ešte v závere minulého roka na rokovaní mestského zastupiteľstva. Architektonická kancelária Becker zapracovala ich pripomienky a dňa 4. marca vo Veľkej sieni mestského úradu odprezentovala poslancom aktualizovanú podobu štúdie. Tá poslúži ako podklad na spracovanie projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Banská Bystrica je tak čoraz bližšie k začiatku výstavby moderného športového stánku.

V Banskej Bystrici dlhodobo absentuje priestor, ktorý by zastrešil športové, ale príležitostne aj kultúrne a iné spoločenské podujatia. Športová hala na Štiavničkách nie je vo vlastníctve mesta, je neustále vyťažená, mnohokrát nespĺňa požadovanú kapacitu alebo nemá potrebné vybavenie. Aj dopyt športových klubov pôsobiacich v našom meste neustále narastá. Preto samospráva pristúpila k  investičnému zámeru vybudovania svojho vlastného mestského multifunkčného športoviska.

Vytypovanie lokality

Počas uplynulého roka vytypovali odborní pracovníci z odboru územného plánovania a architekta mesta najvhodnejšiu lokalitu. Parkovisko Mičinská na Uhlisku vyšlo spomedzi všetkých návrhov ako najvhodnejšia z hľadiska najlepšej dopravnej dostupnosti. V pešej dostupnosti je autobusová aj železničná stanica či najväčšia zastávka MHD na Námestí slobody. Výhodou lokality je i to, že v blízkosti sa nachádzajú oba zimné štadióny, ktoré by mali v priebehu tohto roka prejsť výraznou rekonštrukciou. Vznikla by tak synergia troch veľkých hál, ktoré sa budú môcť v budúcnosti využívať aj na organizovanie výstav či veľtrhov,” objasňuje  primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ako bude hala vyzerať?

Multifunkčná športová hala s tréningovou halou, zázemím, priestormi vybavenosti a obslužnosti, miestnosťami pre médiá, antidoping, šatňami, sociálnymi zariadeniami, bufetmi či parkoviskom vznikne na ploche 24 000 metrov štvorcových. Výhodou hlavnej haly je jej variabilná plocha. Vďaka výsuvným tribúnam sa bude dať prispôsobovať podľa jednotlivých druhov športov, potrieb tréningového procesu či plánovaných kultúrnych podujatí.  

Multifunkčná športová hala musí spĺňať všetky požiadavky príslušných slovenských, a tiež medzinárodných športových zväzov. Bude určená pre hádzanú, hokejbal, volejbal, basketbal, ale aj tenis, florbal či bedminton. Pre Banskú Bystricu je veľká výhoda, že na projekt vyčlenila v minulom roku  Vláda SR financie vo výške 6,7 milióna eur, zvyšok bude dofinancovaný z rozpočtu mesta. To, v akej výške, vyplynie z konečnej podoby projektovej dokumentácie,” dopĺňa prvý zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Kapacita haly

Kapacita tribún podľa prezentovanej štúdie je približne 3000 miest na sedenie.  Pri využití plochy v prípade kultúrnych a spoločenských podujatí sa kapacita môže navýšiť o ďalších 1000 miest. V okolí haly by malo pribudnúť približne 250 parkovacích miest. Tie by zároveň mohli slúžiť aj pre návštevníkov zimného štadióna. Cieľom bude v priestore medzi halou a riekou Hron vybudovať kvalitný verejný priestor v podobe upraveného nábrežia pre peších a cyklistov.

S architektmi ako aj s odbornými útvarmi robíme všetko preto, aby sa hala stihla postaviť čo najskôr. V súčasnosti máme všetky športové disciplíny v rámci EYOF 2021 rozmiestnené na konkrétne, už existujúce športoviská, ktoré sa nachádzajú v Banskej Bystrici a v partnerských mestách. Ak by sa hala stihla postaviť do konania tohto najväčšieho mládežníckeho športového festivalu, do leta 2021, niektoré zo športov by sme radi presunuli aj do novej mestskej Multifunkčnej športovej haly,” hovorí primátor mesta Banská Bystrica a prezident organizačného výboru EYOF Ján Nosko.

Štúdiu Multifunkčnej športovej haly Banskobystričanom odprezentujeme v stredu, 11. marca 2020 o 16:00 hod. vo Veľkej sieni Mestského úradu (ČSA 26, Banská Bystrica).

Top