Načítavam...

Nie je dôvod byť populárny, ale racionálny

Aktuality
Zdieľať:
Nie je dôvod byť populárny, ale racionálny

… viem, o čom hovorím. Som lekár a dlhé roky som pracoval na detskom ARO. Každý krok a rozhodnutie musí dávať zmysel a prinášať aj výsledky.

Nie som zástanca celoplošného testovania, ktoré má byť “podmienkou slobody”. Nie som ani fanúšik neustále sa meniacich opatrení, ktoré súčasnú situáciu vôbec nezlepšujú.

Rozumiem, že vás vyrušili a nahnevali opatrenia, ktoré sme sa rozhodli prijať nad rámec štátnych nariadení. Dôvod, pre ktorý robíme niečo naviac nie je vymyslený, ale, žiaľ, reálny.

Pacienti v ťažkom stave vo vozidlách záchrannej zdravotnej služby, možno naši príbuzní a dobrí známi, čakajú v sanitkách pred urgentom, kým sa uvoľní v nemocnici miesto. Veľakrát preto v kritickom stave neskončia v spádovej nemocnici svojho bydliska, ale v inom kraji. Tam, kde zasvieti u operátorov záchrannej služby voľné miesto na ARO.

Mnoho pacientov chorých na COVID-19 je v kritickom stave a potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Posledné voľné prístroje však kedykoľvek môže vyblokovať jedna autonehoda či akýkoľvek pacient s inou chorobu.

Preto sme do MHD dali doposiaľ 2 400 respirátorov pre cestujúcich a budeme pokračovať. Preto 2 000 respirátorov rozdávajú pred nákupnými centrami dobrovoľníci, najmä najohrozenejšej skupine, našim seniorom. Preto opäť ponúkame pomoc v podobe nákupov základných životných potrieb pre osamelých ľudí v karanténe. Preto sme uzavreli ihriská, aby sme sa na nich nezhromažďovali…

Či sa situácia zlepší máme v rukách práve my, svojím správaním a dodržiavaním opatrení, aj keď so sebazaprením. S obmedzením samých seba, znížením mobility a kontaktov, môžeme zabrániť šíreniu nákazy a pomôcť nemocniciam, lekárom, zdravotníkom i našim príbuzným a známym.

Jediný cieľ, ktorý verím, že spolu dosiahneme, je preklenúť toto kritické obdobie. Skúsme ešte zaťať zuby a vydržať.

Top