Načítavam...

Zabojovali sme za záchranu Krajského súdu v Banskej Bystrici 

Aktuality
Zdieľať:
Zabojovali sme za záchranu Krajského súdu v Banskej Bystrici 

Na jeseň minulého roku sme so znepokojením sledovali situáciu okolo súdnictva, v rámci ktorej tretia verzia súdnej mapy z dielne Ministerstva spravodlivosti SR počítala so zrušením Krajského súdu v Banskej Bystrici a jeho ponechaním ako pracoviska Krajského súdu v Žiline. Spolu s vedením a zástupcami BBSK, primátorkami i primátormi banskobystrického regiónu sme na spoločnom tlačovom brífingu vyjadrili presvedčenie, že jeho zrušením by sa zhoršil nielen výkon spravodlivosti, ale aj prístup obyvateľov k súdu, konania by sa predĺžili a činnosť týchto súdov by bola aj finančne náročnejšia. Zároveň by išlo o diskrimináciu nielen nášho mesta, ale aj celého regiónu.

Je potrebné pripomenúť, že Krajský súd funguje v našom meste od roku 1898, je plne funkčný a spĺňa všetky kritériá vrátane špecializácie, ktoré sú podkladom pre reformu súdnictva. Z  ôsmich krajských súdov na Slovensku patrí k súdom  s najväčším obvodom. Je  druhým najväčším v rámci Slovenska aj z hľadiska personálneho obsadenia. Je kvalitne vybavený aj po technickej stránke a komplexne zrekonštruovaný. 

Súhlasím, že zmeny sú niekedy potrebné, ale musia byť logické, koncepčné, koordinované, odkomunikované a podložené zmysluplnými argumentmi. Som rád, že poslanci NR SR nakoniec tento krok nepodporili, a že zvíťazil zdravý rozum. Krajský súd s viac ako 120 ročnou históriou,  120 zamestnancami a 52 sudcami zrušený nebude. Aj toto je dôkaz, že ak v regiónoch potiahneme za spoločný povraz, môžeme byť úspešní aj v zdanlivo prehratom boji.

Krajský súd v Banskej Bystrici
Top